Beroepskeuzeadvies

Een beroepskeuzeonderzoek kan een hulpmiddel zijn voor zowel jongeren als volwassenen, bij het maken van een keuze voor studie en beroep.

Vraagt u zich af welke opleiding of studie het best past bij uw kind, of bent u zelf toe aan een nieuwe stap? Een beroepskeuzeonderzoek kan uitkomst bieden.

Tijdens een kennismakingsgesprek bekijk ik of een onderzoek interessant of zinvol is. Als dat het geval is, stel ik voor een individueel testprogramma te maken.
Welke opleiding en welk beroep goed bij je past is afhankelijk van je motivatie, capaciteiten, interesses en persoonlijkheid.

Na het beroepskeuzeonderzoek volgt een nagesprek, waarin wij de resultaten doornemen. Een rapportage kan onderdeel zijn van het advies. Deze kun je nog een paar keer lezen en gebruiken als leidraad om keuzes te maken op het gebied van werk en scholing.

Naast een beroepskeuzeonderzoek kan ik ook beroepskeuzebegeleiding bieden. Dan ga je onder begeleiding aan de slag met de uitkomsten van het onderzoek. Je gaat dan bijvoorbeeld: opdrachten uitvoeren, beroepsbeoefenaars interviewen, internet afzoeken en de voor- en nadelen in kaart brengen van één of meerdere keuzes.

Soms is een volledig onderzoek niet nodig en spelen er slechts een paar "deel" vragen. Testen om het testen is niet zinvol, dus we nemen vooraf door wat belangrijk is. Gaandeweg is dan aanvullend onderzoek altijd nog mogelijk.
Of het alleen een interessetest wordt, of dat aanvullend onderzoek wenselijk is, wordt in overleg bepaald.